100 éves a Vakok Intézete Szombathelyen

Magyarországon az elmúlt több mint 20 évben jelentős szemléletbeli változás következett be a fogyatékossággal élő személyekről való gondoskodás tekintetében.

Szombathely város mindig is élen járt a fogyatékos emberek gondozásában, akár az intézményi ellátásra gondolunk, akár a szakemberek jelenlétére. A vak emberekről való gondoskodásnak jelentős tradíciója van a városban.

Szombathelyen a vak emberek gondozása ( oktatás, foglalkoztatás, lakhatás biztosítása ) 100 éves múltra tekint vissza. Az egykori Vakok Intézete a mai Nagy Lajos Gimnázium épülete Szombathelyen a Dózsa Gy. u. 4. szám alatt található.

A 100 éves évforduló alkalmából a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete, a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet, valamint a Boza Gáborné Alapítvány rendezvénysorozatot szervez 100 éves a Vakok Intézete Szombathelyen címmel.

A „Nyitott kapuk” című program keretében:

2010. szeptember és október folyamán az általános és középiskolás korú diákokat meghívjuk a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézetbe, hogy megismerjék a fogyatékossággal élők mindennapjait. Alkalmat biztosítunk arra, hogy látás- és mozgássérült személyeket ismerjenek meg, bepillantást nyerhessenek a „hétköznapjaikba”.

A Boza Gáborné Alapítvány „Együtt élünk” címmel pályázatot hirdetett ( a látás- és mozgásfogyatékkal élő emberek életének, a velük kapcsolatos gondolatok és érzések megjelenítésével ):

Ø az általános iskola alsó tagozatos diákjai részére rajz,

Ø az általános iskola felső tagozatos diákjai részére meseíró,

Ø a középiskolás diákok részére pedig esszéíró témakörben.

2010. október 15-én pénteken 10 órakor az egykori Vakok Intézete épületében a rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitójára kerül sor. Beszédet mond Gáspárné Zsolnai Zsuzsanna a Nagy Lajos Gimnázium igazgatónője.

Ezt követően az elmúlt 100 év eseményeire való visszatekintés kezdődik Eszenyiné Hallgató Katalin a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesületének elnökével, valamint Fekete Árpáddal a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet volt igazgatójával, a Főkefe Nonprofit Kft. Savaria Nett-Pack Gyáregység vezetőjével.

Az „Együtt élünk” című rajz, mese- és esszéíró pályázat eredményhirdetése következik, a díjakat átadja Tóthné Fliegler Andrea a Boza Gáborné Alapítvány elnöke.

A nyertes pályamunkák felolvasásra kerülnek az alkotók által.

Bemutató látható a látássérült emberek segédeszközeiből.

Betekintés az intézet történetébe korabeli dokumentumok alapján.

A Braille írás bemutatása, névjegykártya készítése Varga János a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet látássérült lakója által.

A rajzkiállítás a rendezvény alatt megtekinthető a Gimnázium Sportcsarnokában. 2010. október 18-ától pedig a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet Tornatermében.

2010. október 15-én délután a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete tagjai számára Fehér Bot Napi megemlékezés lesz a Vas Megyei Szakosított Szociális Intézet Tornatermében.

2010. október 18-án hétfőn 14 óra 30 perckor Író-olvasó találkozót tartunk a Nagy Lajos Gimnázium könyvtárhelyiségében Reményik László 7 kötetes nem látó íróval.

Az általános és középiskolás diákok - egy előre egyezetett időpontban - rendkívüli osztályfőnöki óra keretében nem látó, hallás- és mozgássérült személyekkel beszélgethetnek.

A rendezvénysorozat célja a figyelemfelhívás a látásfogyatékossággal élő emberek mindennapjaira. A nem látó emberek megismerése, elfogadtatása, kapcsolatok indítása és/vagy elmélyítése a látó és a vak emberek között.